Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Коментари -

Здравната информационна система като Коледна мечта
Прочетена: 170 пъти
Снимка: Pixabay.com

Два варианта за реформа на здравноосигурителния модел, бързи промени в няколко основни закона през Закона за бюджета на здравната каса за следващата година, промяна в Закона за трансплантация при първа възможност - тези събития от последните дни и седмици белязаха по категоричен начин една очевидна необходимост, която никой не поставя под съмнение от много дълго време - за да има бъдеще нацията ни, здравеопазването трябва да се промени. 

 

Покрай настоятелните призиви за широк обществен дебат по тези теми и многобройните покани за парламентарни и извънпарламентарни консултации, отправяни от всички политически сили, съсловни и пациентски организации, някак незабелязан остана един факт, който никак не е маловажен - това е бъдещето на националната здравна информационна система, която, поне засега отново изглежда като Коледна мечта - прекрасна и недостижима.     

 

Вчера стана ясно, че Министерството на здравеопазването за пореден път е обявило обществена поръчка за изграждането й, но с една съществена подробност - в нея липсват три обособени позиции, които са били включени в предишните обяви - за електронното досие, за електронната рецепта и за електронното направление. Едва ли ще се намери някой, който да твърди, че тези компоненти са от второстепенна важност и че системата може да заработи и без тях, като изпълнява предназначението си пълноценно и ефективно. 

 

И така, очертаващата се перспектива при най-добро стечение на обстоятелствата е в края на ноември да стане известна фирмата, спечелила обществената поръчка на здравното министерство за електронните регистри, за електронните административни услуги и за електронния здравно-информационен портал. Кога ще започне и кога ще завърши работата по тях засега не е ясно, но едва ли ще се случи до края на тази година. Това, което е видно обаче и при най-непредубедения прочит е, че компонентите, които ще се изграждат по тази обществена поръчка в много по-голяма степен засягат здравната администрация, отколкото работещите лекари и пациентите.

 

Със сигурност първият очакван ход, когато системата заработи в този си вид (дано все пак това да стане по-скоро), ще бъде широкото разгласяване на полезността на регистрите и портала за провеждането на анализи с голяма значимост за развитието на здравеопазването и за вземането на здравнополитически решения, които имат съдбоносно значение за цялата нация. Едва ли обаче можем да очакваме разумен отговор на няколко други въпроса: как на практика ще се отрази това на всекидневната работа на лечебните заведения, на аптеките, на хората, които чакат пред лекарския кабинет, на фармацевтите, които обслужват гражданите в аптеките? 

 

Затова е редно здравното министерство още в близко време да внесе яснота по темата като даде официална информация по случая - защо трите обособени позиции са извадени от последната обществена поръчка и какво ще се случи с е-рецептата, е-досието и е-направлението. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

септември 2021

ПВСЧПСН
  
   

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се