Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Здравно министерство препоръчва спешни оздравителни мерки за 9 големи държавни болници
Прочетена: 536 пъти

Университетските многопрофилни болници „Александровска“, „Царица Йоанна -  ИСУЛ“ и „Пирогов“ се нуждаят от спешни оздравителни мерки. Това се посочва в доклад на здравния министър проф. Николай Петров до парламентарната здравна комисия, който бе представен на заседанието й в края на миналата седмица. Документът обобщава данни за състоянието на държавните лечебни заведения и бе предоставен на депутатите по тяхно искане, утвърдено с решение на Народното събрание от 9 юни.

 

Освен трите големи столични университетски болници, здравното ведомство е посочило още няколко лечебници с над 50% държавно участие, при които се налагат такива мерки без отлагане. Това е Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания (СБАЛХЗ), УМБАЛ „Проф.д-р Ст.Киркович“ - Стара Загора, както и многопрофилните болници в Пловдив, Бургас, Ловеч и Враца.

 

Анализът на здравното ведомство показва, че в сравнение с 2015 г. общите задължения на държавните лечебни заведения през 2016 г. са нараснали с 8,54%. Най-висок е относителният дял на задълженията към доставчици – около 86% от общите задължения на държавните лечебници, като от тях най-значима е тежестта на задълженията към доставчици на медикаменти – 28,9%, следвана от задълженията към доставчици на медицински консумативи – 18,83%.

 

В същото време използваемостта на болничните легла е намаляла средно с 8%, при средно намаление на броя им с 2%, което, според анализа на министерството говори за намаляване обема на медицинската дейност.

 

Увеличението на задълженията най-вероятно се дължи на ниската абсолютна ликвидност на почти всички лечебни заведения за болнична помощ, както и от невъзможността им да разплащат натрупани задължения, се отбелязва в доклада. Изводът е, че това е предпоставка за фирмите – доставчици принудително да събират дължимите суми чрез налагане на запори заедно с неустойки и лихви. Съществува голям риск от обявяване в несъстоятелност на лечебни заведения, обобщава още анализът на Министерството на здравеопазването.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се