Новини - България

Жена почина – не можела да си плати лечението. От болницата твърдят, че не са я чакали да плаща, а не са имали клапи
Прочетена: 190 пъти
Снимка: Pixabay.com

Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност да доплати за лечението си, съобщава Dariknews.bg. Според новите цени на медицинските изделия, въведени от настоящото ръководство на здравното министерство, здравата каса заплаща 2600 лв. за животоспасяваща аортна клапа. Реалната й цена обаче е между 15 000 и 20 000 лв. Тъй като жената не е имала възможност да доплати разликата, поставянето на клапа е било отложено, докато се намерят средства. Пациентката обаче не дочакала този момент.

 

Жената постъпила преди четири дни в кардиологична клиника с тежка сърдечна недостатъчност, със задух и отоци по ръцете и краката. Състоянието ѝ не позволявало да бъде оперирана, затова следвало да се постави клапа по неоперативен път. Необходимите за целта клапи обаче се покриват в много малка степен от Здравната каса, обясни пред Дарик председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

 

Директорът на болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев каза пред „24 часа“, че жената е починала, защото е била тежко болна. Тя лежала в болницата и очаквала сърдечна клапа, но никой не е искал доплащане от нея.

 

„Това са хора в тежко състояние и точно затова им се поставя клапа, а не се пристъпва към конвенционална хирургия. Много от тях умират и не могат да дочакат клапа", каза той.

 

По думите му 83-годишната жена не е била в спешно, а в относително добро състояние, а вероятната причина за смъртта е ритъмно нарушение на сърцето.

 

„Ако болницата имаше такава клапа на склад, щяхме да я сложим и без да чакаме жената да я плати. Заради високите цени на клапите обаче не държим на склад такива клапи”, заяви пред Нова телевизия проф. д-р Юлия Джоргова, началник на клиниката по кардиология в болница „Св. Екатерин.

Коментари

декември 2023

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се