Новини - България

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света
Прочетена: 606 пъти

Зрителните нарушения са третата причина за инвалидност в света. Според Резолюцията на Общото събрание на ООН от 2021 г. „Зрение за всеки“, най-малко 2 млрд. души живеят със зрителни увреждания или слепота, а 1,1 млрд. души имат зрителни увреждания, които биха могли да бъдат предотвратени.  Очаква се половината от световното население да бъде с увредено зрение до 2050 г. 

 

Данните бяха обявени на семинар на тема „Каква е цената на зрителните нарушения и как да я намалим?“. Събитието бе организирано от Българската асоциация по фармакоикономика и ISPOR Bulgarian Chapter и в него участваха водещи медицински специалисти, институции в здравния сектор и експерти в областта на фармакоикономиката и достъпа до пазара. Те дискутираха социалната и икономическата тежест на зрителните заболявания от гледната точка на обществото, както и възможностите за въвеждане на Национална програма за очно здраве.

 

Според водещи експерти в областта на офталмологията и ендокринологията  в Европа катаракта, възрастово обусловената макулна дегенерация (AMD), глаукома и диабетният макулен едем (DME) са основните очни заболявания, водещи до намаляване на зрението и слепота, особено сред хората на 50 или повече години. 

 

Проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология на Александровска болница, посочи, че диабетната ретинопатия е водеща причина за умерено до тежко зрително увреждане и слепота, и намаляване качеството на живот сред хората с диабет по света.

 

Според проф. д-р Александър Оскар, ръководител на Катедра по офталмология в Медицински Университет – София че миопатията /т. нар. късогледство/ нараства в световен мащаб и достига епидемични нива в някои страни, като се очаква до 2050г. всеки втори човек да бъде засегнат от болестта, а разходите за лечението да нарастват с около 8.4% годишно. Според него у нас няма ефективна държавна политика за навременно откриване на зрителните проблеми при децата, като в определени части на България над 90% от учениците не са консултирани от очен лекар. От друга страна, заболяване като макулна дегенерация /увреждане на зрителния център на окото/, свързана с възрастта при хора над 50 г. се увеличават, като близо 39% от засегнатите имат нарушено зрение или слепота. В проучване на Retina International от 2022 година, икономическото въздействие на късните етапи на болестта за България е огромно и се оценява на 449,4 млн. евро (879,5 млн. лева). Те са свързани с директни медицински разходи, професионални грижи и помощни средства, както най-вече загуба на продуктивност и физическо и ментално здраве, уточни проф. Оскар. Той посочи, че голяма част от рисковите фактори за очните заболявания са предотвратими и разходите за лечение вместо за превенция представляват съществена пропусната възможност в личен и обществен план.

 

Проф. Костадин Ангелов, председател на Комисията по здравеопазване в 49-тото Народно събрание заяви, че освен Национална програма за скрининг на детското очно здраве, ще бъде създаден и Национален скринингов център за ранна диагностика на социално значими заболявания в това число и очни болести. 

 

Според експертите по фармакоикономика и обществено здраве от Фармацевтичен факултет и Факултет по обществено здраве на МУ-София зрителните нарушения са свързани не само с човешко страдание, но и с огромно финансово бреме, както от гледна точка на заплащащите институции, така и за самите пациенти и техните близки. През 2020 г. загубите в глобалната икономическа продуктивност поради намаляването на заетостта на хора със загуба на зрение са  410,9 млрд. долара. 

 

Въпреки тревожните данни и прогнози вниманието към очните заболявания винаги е било ниско, съответно планирането и бюджетирането им са неглижирани, смятат специалистите. Те настояват зрителното здраве да бъде изведено напред заедно с другите здравни приоритети на страната и да бъде адекватно финансирано. През следващите десетилетия се очаква нарастването и застаряването на населението, и промените в начина на живот и урбанизацията, да доведат до драстично увеличение на броя на хората със зрителни увреждания. Трябва да се предприемат действия за постигане на устойчиво развитие в съответствие с Резолюцията на ООН за 2021 г. “Зрение за всеки“.

 

Призивът към правителствата е да възприемат цялостен подход към очното здраве и да го поставят сред важните приоритети. По време на дискусията участниците се обединиха около необходимостта да бъдат създадени актуални препоръки за превенция, своевременната диагноза и адекватно и навременно лечение, съобразно съвременните стандарти. Експертите подчертаха, че е от съществено значение да бъдат събирани и анализирани данните от реалната практика, както и подобряване на осведомеността на обществото за тези заболявания. 

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се